Elektrik uzun yıllardan beridir hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girmiştir. Çünkü evimizde, iş yerimizde ve hayatımızın birçok noktasında elektrikten yararlanmaktayız. Hal böyle olunca elektriğin yokluğu bizim için kabus demektir. Bildiğimiz gibi elektriğin yaşadığımız ortamlara ulaşmasını sağlayan elektrik şebekeleri (hatları) vardır ve bunların sağlıklı çalışmasından elektrik dağıtım şirketleri sorumludur. Yaşamımızın büyük bölümünde kullandığımız elektrik, bazen elektrik dağıtım hatlarından bazen de yaşadığımız ortamdaki elektrik tesisatından kaynaklı olarak kesintiye uğrar veya akım düşüklüğü olur. Şimdi sizlerle akım düşüklüğü üzerinde duracağız. Konuya “voltaj” kavramını tanıyarak başlayalım.

Voltaj Nedir?

Voltaj, bir iletkenin uçları arasındaki potansiyel ayrımdır. Voltaja gerilim de denilmektedir. Serbest elektronların hareket edebilmesi ve yer değiştirebilmesi için bir kuvvete ihtiyaç vardır. Bu kuvvet olmazsa elektrik akımı oluşmaz. İşte elektrik akımının elektrik devresinden akmasını sağlayan bu güce voltaj (gerilim) denir. Volt, voltajın birimidir ve E veya V harfleriyle gösterilir. Gerilimi ölçen alete ise voltmetre denir.

Voltaj Düşüklüğü Nasıl Olur?

Elektrik şebekesinin gerilim seviyesinin azalması ve standartların altına düşmesine voltaj (gerilim) düşüklüğü denir. Voltaj düşüklüğünün bir çok sebebi vardır. Hatalı oluşturulmuş elektrik dağıtım şebekesi bunların başında gelir. Nakil hatlarının gereğinden fazla uzun olması, bir elektrik trafosuna standardının üzerinde kullanıcı bağlanması gibi sebepler elektrik şebekesinden kaynaklı sebeplerdendir. Bunun yanında elektrik kullanılan meskene döşenen elektrik tesisatındaki problemler ve yanlış uygulamalar da voltaj düşüklüğüne neden olmaktadır.

 

Voltaj Düşüklüğünün Zararları

Düşük voltajın elektronik cihazlara pek zararı yoktur. Asıl zararlı olan yüksek voltajdır. Yüksek voltaj elektronik cihazların, beyaz eşyaların anakartlarının yanmasına veya başka arızalara yol açabilmektedir. Düşük voltajda ise genellikle  televizyon, bilgisayar vb. gibi elektrikle çalışan aletlerin sık sık kapanması veya resetlenmesi söz konusudur. Bir de dalgalanma vardır. Dalgalanmada  gerilim azalıp artar, bu da elektronik aletler için riskli bir durumdur.

Voltaj Düşüklüğü Nasıl Giderilir?

Kullandığınız elektrikte voltaj düşüklüğü varsa bunun birkaç sebebi olabilir. Bunların başında elektrik dağıtım şebekesindeki trafo yetersizliği vb. gibi durumlardır. Böyle bir problem varsa sizin gibi komşularınızda veya mahallenizdeki diğer kullanıcılarda da aynı problem gözlemleniyor demektir. Bir diğeri ise elektriği kullandığınız kapalı alandaki elektrik hattı ile ilgilidir. Dolayısıyla öncelikle problemin çözümü içi bölgenizle ilgilenen elektrik dağıtım şirketi ile iletişime geçmelisiniz. Dağıtım şebekesinde problem olmadığı ortaya çıkarsa veya sorununuz hala devam ederse ikinci adım olarak problemin yaşandığı mekana işin uzmanı birisini çağırarak bireysel elektrik tesisatında kaçak vb. olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz. Eğer problem hala devam ediyor veya müdahale edemeyeceğiniz bir durum varsa kullandığınız cihazlara göre bir regülatör alarak bu problemi aşabilirsiniz.


Gökhan Çınar

Site yöneticisi ve imtiyaz sahibi. 2015 yılında kurduğu Güncel kesintiler internet sitesi ile Türkiye'nin elektrik ve su kesintisi haberlerini yıllardır milyonlarca kişi ile paylaşıyor.

2 yorum

Enis aktaş · 20 Ekim 2020 20:18 tarihinde

Merhaba
Bizim uygulama yaptığımız bir malikane var 380 v ile besleniyor daire 3 katlı 400 mt2 her katta kat panosu mevcut elektrik dağıtım şirketinden voltaj düşüklüğü vardı regilatör ile sorunu çözmüştük fakat dbirkaç hafta sonra lambalar da ışık azalıp çıkıyor herhangi bir cihaz çalıştırdığımızda regilatör olmasına rağmen sorun neyden kaynaklıdır iç tesisat kesitleri çok iyi

Raif · 24 Haziran 2021 00:58 tarihinde

Size akim verilen Trafoya mutlaka yeni bir kuvvetli tükedici eklenmistir- mesela. Bir dairede kaynak yapiliyorsa, yüksek akim ceken 21-24 KW- bu yaklasik 12 tane ütü nün yasa su isiticisinin ayni anda calismasina es deger ceryan ceker. Bu gclü su isiticisniackapa ackapa yapildiginda sizin ceryaninizda voltaji iner cikar

Bir yanıt yazın

Avatar yer tutucu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir