Enerji ve Enerji İhtiyacı Nedir?

Enerji, dünya devletleri ekonomisi için önemli bir unsurdur. Petrol, doğalgaz, kömür gibi enerji kaynaklarını elde etmek için ülkeler ve uluslararası kuruluşlar birbirleriyle kıyasıya mücadele etmektedirler. Çünkü enerji güç demektir. Bu nedenle ülkeler enerjiye oldukça önem verir.

Enerji kaynaklarının tükenebilir oluşu dünya devletlerini farklı enerji kaynaklarına yöneltmektedir. Enerji kaynağının; yeterli miktarda, ucuz ve devamlılığının olmasına dikkat edilmektedir. Bu bağlamda güneş enerjisi, potansiyeli bakımından büyük önem taşımaktadır. Sanayisi gelişmekte olan ülkemiz coğrafi konumu itibariyle enerji ihtiyacının belli bir kısmını karşılayabilmek için güneş enerjisine yönelmektedir.

Güneş enerjisinin yüksek potansiyeli, kullanım kolaylığı, yenilenebilir ve çevre dostu olması gibi birçok yararlı yanları vardır. Ülkemizde güneş enerjisinden faydalanmak için “Güneş Enerjisi Santralleri” kurulmaktadır. Toplamda Türkiye’de 1644 Güneş Enerji Santrali bulunmaktadır. Enerji Bakanlığı’nın paylaştığı son verilere göre Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası (GEPA) içinde ülkemizin bir yılda toplam güneşlenme süresi 2737 saat yani günlük paya bölündüğünde ortalama 7.5 saat olmaktadır. Yine bir yıl içinde metrekare başına düşen toplam güneş enerjisi de 1527 kWh olarak hesaplanmış yani günlük bazda metrekareye 4.2 kwh’a tekabül etmektedir.

Güneş Enerjisi Sistemi Nasıl Çalışmaktadır?

Güneş Enerji Santralleri temelde iki farklı yapı ile çalışır. Bunlar fotovoltaik sistem ve termal sistemdir. Fotovoltaik sistemde, güneşten gelen radyasyon, paneller vasıtası ile enerjiye çevrilmekte, elde edilen enerji inverter cihazı ile kullanıma uygun hale getirilerek kullanılmaktadır. Termal sistemlerde özel aynalar vasıtası ile güneş ışınları belli bir noktaya iletilmekte, bu noktada bulunan yağ, su vb. sıvı ısıtılmakta, ısıtılan bu sıvı ile termik sistemlerde olduğu gibi buhar basıncı vasıtası ile mekanik enerji kinetik enerjiye çevrilmektedir. Çok yaygın olmasa da bu iki sistem haricinde değişik yöntemlerle de güneş enerjisi elektrik enerjisine çevrilebilmektedir. Ancak bu santraller kurulurken bazı zorlukların aşılması gerekmektedir; bunlar, güneş enerjisinin kurulum maliyetinin yüksek olması, veriminin ve kapasite faktörünün kısmen düşük olması gibi bazı teknolojik ve ekonomik zorluklardır. Eğer bu zorluklar giderilirse güneş enerjisi üretimi çok daha verimli hale ulaşacaktır. Ülkemiz, güneş enerjisi konusunda oldukça şanslı bir coğrafik konumda olmasına rağmen, sahip olduğu potansiyeli günümüz için yeterli seviyede kullanamamaktadır. Bu da ülkemizin gündemini meşgul etmesi ve çözüme kavuşması gereken bir meseledir.


Ahmet Çınar

Siteler için kaliteli haber ve bilgi içeriği üretir. Bursa'da yaşıyor, hareketli yaşamayı seviyor. Yazı yazmayı, paylaşmayı seviyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir