Her ay yolunu gözleriz, ağzı yok, dili yok ancak ağrıtır baş. Nedir bu? Tabii ki veryansınları sıraladığınız faturalardan bahsediyoruz. Ülkemizde en çok konuşulan konulardan bir tanesidir faturalar. Hayatımız elektriğe bağımlı olduğu için de elektrik faturalarına değinmek gerekmektedir. İstediğimiz gibi mi geliyor yoksa diğer ülkelere göre yüksek mi? Bunu öğrenmek için öncelikle ülkemizin enerji gereksinimi nedir? Sorusuna cevap verebilmemiz gerekmektedir.

Türkiye’nin Enerji İhtiyacı Nedir?

Türkiye elektrik üretiminde 2018 verilerine göre bu üretimin %51,03’ünü dışarıdan karşılamaktadır. Geriye kalan % 48,97’sini ise kendi üretmektedir. Bu, üretimin yarıdan fazlasının dışarıdan alınması demek olduğundan olası siyasi bir krizde mevcut faturaların zamlanması demektir. Yapılan zamlar tabii ki sadece buna bağlı değildir. Bu konuda en büyük dezavantajlarımızdan bir tanesi(belki de en önemlisi)  kendi doğal kaynaklarımızı çıkartamıyor olmamızdır. Diğer bazı sebepler de vardır ki bunlar birtakım masraflardan dolayı bize vergi olarak yansımaktadır. Türkiye, elektrik talebini artırmaya çalışan bir devlet kategorisindedir. Bu sebepten devlet bu talepleri karşılayabilmek için elektrik sektöründe serbestleşme politikaları başlatmıştır. Bu hamle Avrupa’daki enerji piyasalarına benzer şekilde oluşturulmuştur. Serbestleşme hamlesinde amaç, elektrik tedarikçilerinin artmasını sağlamak ve kullanıcıların elektriği indirimli kullanabilmelerinin önünü açmaktır.

Elektrik Faturaları Yüksek Mi?

Bütün bunların yanında bir gerçek var ki o da elektrik faturalarının vatandaşın başını fena halde ağrıtmasıdır. Türkiye’de en fazla elektrik tüketimi, nüfus yoğunluğunun ve sanayi faaliyetlerinin fazla olduğu Marmara Bölgesi’ndedir. Bu sebepten en yüksek fatura bu bölgede olmaktadır. Doğu Anadolu’da ise elektrik, en az fatura edilebilen şeylerin başında gelmektedir. Sebepleri muhteliftir. Elektrik dağıtımının serbestleşme politikaları sonucunda bazı dağıtım şirketleri tarafından vatandaşa yüksek fiyatla sağlanması da tartışma yaratacak konuların başında gelmektedir.

Tartışma Yaratan Bu Konu Nedir?

Bu konuda Tüketiciyi Koruma Derneği( TükoDer) Başkanı Aziz Koçal, bir iddia ortaya atmıştır. Aziz Koçal bazı elektrik dağıtım şirketlerinin enerji tüketimi için düzenlediği faturalarda abone numarası olarak müşteri numarasını kullanırken bazı bölgelerde yeni uygulama başlatarak hesap numarası üzerinden fatura düzenlemeye başladıkları ve bunun da müşterilerin mağduriyetine yol açtığını dile getirdi.

Koçal açıklamasında vatandaşların bankalara otomatik ödemeler için müşteri numarası üzerinden düzenlenen faturalarda yazılı numarayı bildirdiğini, yeni faturalarda ise numara değiştiği için ödemenin gerçekleşmediğini söyledi.


Ahmet Çınar

Siteler için kaliteli haber ve bilgi içeriği üretir. Bursa'da yaşıyor, hareketli yaşamayı seviyor. Yazı yazmayı, paylaşmayı seviyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir