Hayatımızda birçok besin maddesinin eski saflığında olmadığını bilmeyenimiz yoktur. Çağımızda bilinçli bir tüketici alışveriş yapmadan önce alacağı ürünün özelliklerini yoklamaktadır. Sağlığımızı tehdit eden birçok unsur söz konusudur. Doğal olduğu halde bize zararı olan gıdalar da yok değildir. Evet su bunların başında gelmektedir. Türkiye sularının büyük bölümü kireçli sudur ve kireçli suyun sağlığa birçok zararı vardır bunlara bakacak olursak en başta karaciğerlerde taş oluşmasına yol açmaktadır.  Kireçli su ile banyo yapıp el ve yüzde kullanmak da sağlığımızı etkilemektedir. Saç yıkarken çok miktarda kireç içeren su kullanmak saçların kırılmasına neden olur. Bir diğer yandan ciltte kullanılan kireçli su, deride sertleşmeye yol açmaktadır.

Kireçli Suyu Nasıl Anlarız?

Suyun kireçli olduğunu uzun vadede çaydanlıktaki, ısıtıcıdaki birikintilerden ve lavabodaki kirlenmeden anlarız. Türkiye sularının % 83′ ü kireçlidir. Bu kireç vücudumuza zararlı olduğu gibi kullandığımız eşyalara da zarar vermektedir.

Su eğer kireçliyse kalsiyum ve magnezyum bakımından zengindir ve de serttir. Suyu şu şekilde test edebilirsiniz:

Sabun testi ile kireçli suyu ayırt etme yöntemi: Bir şişenin yarısına kadar su doldurun ve 5-6 damla sıvı sabun ekleyerek  şişeyi çalkalayın. Eğer musluk suyunuz sert ise şişedeki su puslu bir görünüm alacaktır. Şişeyi çalkalamaya devam ettiğinizde sabundan kaynaklanan köpük miktarı çok az olur. Sert suda bulunan kalsiyum ve magnezyum iyonları sabun molekülleri ile tepkimeye girerek temizleme işlemini azaltır. Bu nedenle az köpük oluşur. Yani ellerinizi sabunladığınızda köpük miktarı azsa kullanılan suyun sert olduğundan şüphelenebilirsiniz. 

 

Kategoriler: Su

Ahmet Çınar

Siteler için kaliteli haber ve bilgi içeriği üretir. Bursa'da yaşıyor, hareketli yaşamayı seviyor. Yazı yazmayı, paylaşmayı seviyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar yer tutucu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir