Su Sayacı Nedir?

Su sayacı; su tesisatının girişine bağlanarak, evlerde, iş yerlerinde ve tarımsal sulamada kullanılan suyun miktarını belirleyen ve kullanılan suyun bedelinin Sular İdaresi tarafından tahsiline yardımcı olan bir ölçü aletidir. İçinden geçen suyun miktarını, üzerinde bulunan bir ekranda, hacim (m³) cinsinden gösterir.

İZSU Su Sayacı

İzmir’de bulunan su sayaçları kartlı ya da faturalı olabilmektedir. Sayaçlar ve su aboneliği hakkında şu bilgileri sıralayabiliriz:


Çok sayaçtan su alan ve birden çok aboneliği olan bir binanın abonelerinin tek bir sayaçtan su kullanmak istemeleri halinde yapılan sözleşme işlemidir. İşlem sonucunda apartmana tek bir Su Tüketim Bildirimi gönderilir.

İşlem Adımları Nelerdir?

1. Apartman Genel Kurulu tarafından tek sayaca geçiş için gerekli karar alınarak tüm üyelerce imzalanır.
2. Genel Kurul Kararı alındıktan sonra Apartman Yönetimi tarafından gerekli iç tesisat düzenlemeleri gerçekleştirilir. 
3. Apartman Genel Kurulu adına Yönetim Kurulu Başkanı veya vekâletname verdiği vekili tarafından, Abone İşleri Daire Başkanlığının ilgili şube müdürlüğüne müracaat edilir. 
4. Basılı Dilekçe (Başvuru sırasında İZSU tarafından hazırlanmaktadır) imzalanır.
5. Sözleşme yapılacak adrese keşif yapılarak tesisatın uygun olup olmadığı kontrolü yapılır ve tahmini keşif bedeli tespit edilir. 
6. Keşif işleminden sonra keşif bedeli ödenerek abonelik sözleşmesi imzalanır. 
7. Teknik ekip tarafından sayaçlar sökülüp tek sayaç takılmak suretiyle su bağlanır. 
8. Suyun bağlanması ile birlikte kesin hesap çıkarılır. Tahmini Keşif bedeli ile kesin hesap arasında oluşabilecek fark abonenin ilk tüketim bildirimine yansıtılır. 
9. İşlemler bittikten sonra abonelerin talebi halinde sayaç ve güncelleştirilmiş teminat bedeli iadeleri gerçekleştirilir. 

İstenilen Belge ve Bilgiler Nelerdir?

1. Dilekçe (Başvuru sırasında İZSU tarafından hazırlanmaktadır)
2. Apartman Yönetim Kurulu Başkanının T.C. Kimlik Numarası Olan Belge (Pasaport, Nüfus Cüzdanı veya Sürücü Belgesi)
    Yönetim Kurulu Başkanı bizzat başvuramıyorsa temsile ilişkin belge (Vekaletname)
3. Apartman G.K. Karar Defteri (Noter tasdik ve karar sayfası) fotokopisi (Aslı Görülecektir)4. DASK (Doğal Afet Sigortası Poliçesi) Numarası

ALINAN BEDELLER
(Kredi kartı ile veznelerimizden ödeme yapılabilmektedir.)

1. Güncelleştirilmiş Teminat Bedeli

Aboneliğin tipine göre hane başına 45m3 Su Karşılığı bedel alınmaktadır.
(Su ve Atık Su Tarifesi’nde belirtilen Abonelik Tipinize karşılık gelen _İlk Kademesinde belirtilen/Kademesiz_ Su ve Atık Su Bedeli Genel Toplamı) + (%8 KDV) x (45) şeklinde hesaplanmaktadır.

Örnek: 2020 yılı Konut Tipi : 243,00 TL
                             Konut Dışı : 619,00 TL

2.Yeni Keşif Su Bedeli

ASKİ Su Sayacı

Ankara’da da kartlı ya da faturalı su sayacı kullanılabilmektedir.Ankara’da bulunan kartlı su sayaçları hakkında şunları söyleyebiliriz:

ASKİ, 1994 yılından bu yana “Elektronik Akıllı Su Sayacı Sistemi” konusunda yoğun bir analiz ve inceleme çalışması yürütmektedir. Su satış sistemlerinin ulaştığı son nokta olan “Elektronik Akıllı Su Sayacı Sistemi” uygulamada bir çok kolaylıkları da beraberinde getirmektedir. Bu sistemin, su dağıtım kuruluşlarının işlerini oldukça kolaylaştıran bir sistem olduğu görülmüştür. Ayrıca tahsilat işlemlerinde büyük kolaylıklar sağlayacağı ve kaçakları önlemede etkin olacağı görülmüştür. ASKİ Genel Müdürlüğü 02.08.1995 tarihinde ilk Elektronik Akıllı Su Sayacı Sistemi ihalesini yapmıştır. Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı da bu sistemin uygulanır hale getirilmesi için görevlendirilmiştir. Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’nın yoğun ve gayretli çalışması neticesinde 1996 yılı Haziran ayından itibaren test uygulamalarına başlanılmış olup, 1997 yılı Şubat ayı itibari ile 3.000 adet elektronik akıllı su sayacı uygulamaya konulmuştur.Bu sistemle, abone satın aldığı kadar su kullanabilir; yani sistem zamlardan etkilenmeyen ön ödemeli kredi sistemi ile çalışır.

Elektronik Akıllı Su Sayaçlarının Diğer Teknik Özellikleri Nelerdir?

Elektronik Akıllı Su Sayacı, ekranı sayesinde kullanım bilgilerini verir, bu yüzden de kullanımı çok kolaydır. Sürekli kendi kendini kontrol ederek herhangi bir aksaklığa müsaade etmez. Her sayacın kendine özgü bir akıllı kredi kartı (Smart card) vardır. Sayaç kendine yapılan yetkisiz ve kötü niyetli bir müdahaleyi tespit ederek hafızasına alır ve akıllı vanasını kapatıp kendini koruma altına alır. Abonenin ASKİ’den satın alarak Elektronik Su Sayacına yüklediği kredi bitmeden önce, sayaç aboneyi yeni kredi alması için uyarır. Abone uyarıya rağmen su kredisi almazsa, elektronik akıllı sayaç ‘bitti’ mesajı vererek akıllı vanasını kapatır.Akıllı sayaç, pillerinin değişme zamanı geldiğinde aboneyi ikaz eder, abone ikaza uymazsa bilgileri hafızasına kaydederek tüm bilgilerini korumaya alır. Akıllı kredi kartı da sayacın hafızasındaki özel program ile sayacı kontrol eder. Akıllı kredi kartı başka bir sayaca takıldığı takdirde işlem yapmaz. Kötü niyetli olarak yapılan yabancı kartla su sayacını açma denemelerini hafızasına kaydeder. Daha sonra ASKİ yetkilisi bu girişimleri özel kartı ile sayacın hafızasından okur. Abone akıllı kredi kartını kaybederse idareye başvurup eski kartı sistemden iptal ettirir ve yeni bir kart alır. Abonenin kaybettiği kart, bulanın hiç bir işine yaramaz.

Akıllı Su Sayacının Aboneye Getirdiği Yenilik ve Kolaylıklar
Abone istediği an, kullandığı su miktarını, kalan kredi miktarını, v.b. bilgileri sayacından okuyup izleyebilir. Abone, istediği kadar su kredisini sabit fiyat garantisi ile alabilir ve sık sık yapılan tarife değişikliklerinden (zam) etkilenmez. Ayrıca bazı sıra dışı durumlarda oluşabilen yüksek tutarlı faturalarla karşılaşmadan kendi hesabını yapabilir ve dilediği kadar su harcaması yapabilir.Su peşin satılacağından mülk sahibi ve kiracı arasındaki çeşitli ihtilaflar da ortadan kalkmaktadır. Yine aynı şekilde, peşin su satışı yapıldığı için, ödemelerde kuyrukta beklemeler olmamakta, abone ihtiyacı kadar su kredisi alma imkanına kavuşmaktadır.

Akıllı Su Sayacının ASKİ’ye Getirdiği Yenilik ve Kolaylıklar Nelerdir?

Sayaç okuma işlemleri ve maliyet giderleri ortadan kalkar. Borcunu ödemeyen abonelerin sayaç sökme-takma, açma-kapama gibi işlem ve giderlerini ortadan kaldırır. Mekanik sayaçların sayaç okuma endekslerinin her dönem bilgisayar ortamına aktarılması, fatura hazırlanması ve bildirim dağıtılması gibi işlemleri ortadan kaldırır. Sistem, bankalara otomatik ödeme için gönderilen ve ödenmeyip iade edilen faturaların tespiti için yapılan çalışmaları ve bunlara faiz tahakkuk ettirilmesi işlemlerini ortadan kaldırmaktadır. Yüksek oranda su tüketen, kaçak su kullanma eğiliminde olan, su parası tahsilatında zorluk çekilen abonelerin su paralarını ödememe problemleri de bu sistem sayesinde çözüme kavuşturulmuş olmaktadır.

İSKİ Su Sayacı

Sayaç Maliyeti 175 TL

Ön ödemeli elektronik su sayaçlarının İSKİ’ye maliyetinin iddialardaki gibi 250 dolar değil, konut tipi sayaçlarda 175 TL olduğunu, evlerde kullanılan sayaçlar dışındaki sayaçların fiyatlarının ise mekanik sayaçlarla yaklaşık aynı olduğunu vurgulayan Genel Müdür Mevlüt VURAL, açıklamasını şöyle sürdürdü; “İSKİ’nin yaklaşık 5 milyona yakın abonesi bulunuyor.İstanbul’da Ön ödemeli elektronik su sayacı uygulamasi 1999 yılında başlamıştır. Şehir genelinde sadece 110 bin Ön ödemeli elektronik su sayacı takılmış ve karşılığında ihaleyi kazanan firmaya 31 milyon TL ödenmiştir. Bütçemiz imkanları dahilinde abonelerimize bu saatler takılacaktır. Hedefimiz tüm saatleri değiştirebilmektir. Çünkü bununla ilgili çalışmayı yapmayıp kurumumuzu en iyi sistemle geleceğe taşımazsam, bundan ben kendimi sorumlu tutarım.”

Sayaçlar Denetimlerde Tavsiye Edildi

Tmmob İstanbul şubesi’nin söz konusu sayaç alım ihalesiyle ilgili açtığı yürütmeyi durdurma davasının Danıştay’ın oybirliğiyle aldığı kararla reddedildiğini hatırlatan Genel Müdür Mevlüt VURAL, sayaçların TSE belgesine sahip olmadığı yönündeki iddianın da doğru olmadığını kaydetti. İSKİ’nin düzenli olarak yetkili merciler tarafından denetime tabi tutulan bir devlet kurumu olduğuna ve denetimlerde Ön ödemeli elektronik su sayacı uygulamasının sistemin sağladığı faydalar nedeniyle tavsiye kararları bulunduğuna dikkat çeken Mevlüt VURAL, “İSKİ kamu ihale kanunu hükümlerine tabidir ve söz konusu ihalede bu çerçevede yapılmıştır. Öte yandan, Ön ödemeli kartlı sayaç sistemi İtalya, Almanya, İspanya, Fransa, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi dünyanın birçok ülkesi ile birlikte ülkemizdeki bazı şehirlerde de uygulanmaktadır. Bu dijital sayaçlar mesai saati sistemiyle çalıştığı için suyun akşam saat 5’ten sonra, cumartesi-pazar günü veya bayram tatillerinde kesilmesi de asla söz konusu değildir” şeklinde konuşmuştur.

İstanbul’daki kaçak kayıp su oranını düşürmek için su borularının yüzde 99’unu yenilediklerini ve başka birçok çalışmayla kayıp kaçak oranını yüzde 25’e indirdiklerini anlatan VURAL, şunları kaydetti; “Yaptığımız çalışmalarla kartlı sayaçlarda suyun kesilmesinin tamamen önüne geçeceğiz. Vatandaşlarımız yakında Gprs sistemiyle evinizin rahatlığında internetten, bankadan ya da İstanbul’un çeşitli yerlerine kuracağımız kiosklardan kontör satın alabilecek. İlerde kayıp kaçak oranını aşağı indirmek suretiyle suyun bize maliyetini düşürdüğümüzde su fiyatları da aşağı inecektir.”

 


Ahmet Çınar

Siteler için kaliteli haber ve bilgi içeriği üretir. Bursa'da yaşıyor, hareketli yaşamayı seviyor. Yazı yazmayı, paylaşmayı seviyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir