Dünyamız her gün biraz daha kirlenmekte. Bu kirlilik başta bizler olmak üzere birçok canlının hayatını tehlikeye sokmakta. Bu hava kirliliği havada kalmayıp topraklara ve sulara inmektedir. Sonrasında oluşan bu zararlı madde birikimi hem su hem de toprak ekosistemini tehlikeye sokmaktadır. Bu tehlike birtakım protokollerle sınırlandırılabilse de yine de önüne geçilemiyor. Su kirlendiğinde birçok salgın hastalığa sebep olmaktadır. Bu yazımızda İstanbul ve Ankara’daki şebeke suları hakkında sizlere bilgi sunmaya çalışacağız. Şebeke suları güvenilir mi kararını siz verin.

Şebeke Suyu Nasıl Temizleniyor?

Hayatımızın vazgeçilmezi olan su, tüm canlıların ortak ihtiyacıdır. Sudaki kirlilik canlı hayatı ciddi tehdit etmektedir. Kalabalık bir nüfusa sahip olan ülkemizin birçok belediyesinde de şebeke suları şişelenmiş sulardan daha sık denetlenmektedir. Ancak vatandaşlar bu noktada tereddüt yaşamaktadırlar.

Peki belediyeler şebeke sularını ne ölçüde temizliyorlar veya nasıl temizliyorlar?

Bir şehir ister 6 bin nüfuslu isterse 6 milyon nüfuslu olsun içme suyu arıtma sistemi her yerde aynıdır. Bilinen su arıtma yöntemi, nehir ve göl sularını içilebilir yapıyor. Arıtma işlemi, sudan ayrıştırılması gereken maddeleri birbiriyle birleştiren bir kimyasalın suya karıştırılmasıyla başlıyor. Sudaki zararlı mikroorganizmalar ve pislikler eksi yük, suya ilave edilen koagülant yani yumaklaştırıcı maddeyse artı yük taşır ve bu maddeleri mıknatıs gibi çeker. Bu işlem hem içme suyu hem de nehir ve göllerin temizlenmesi işleminde kullanılmaktadır. İçme suyunda, yer çekimi çökelmesiyle ayrıştırılamayan bazı çok küçük parçacıklar ikili filtrelemeyle  ayrıştırılıyor ve su , hem kömür hem de kumdan süzülerek geçiyor.Filtrelenmiş suyun içine mikroplardan arındırılması için klor katılıyor. Böylelikle su birçok aşamadan geçip temizlenmiş oluyor.

Çeşme Suyu İçilir Mi?

Ülkemizde bulunan birçok insanın zaman zaman internetten bakmış olduğu konulardan bir tanesi bulunduğu şehirde çeşme suyunun içilebilirliğidir. Ülkemizin iki en büyük şehri olan İstanbul ve Ankara’da su içilebilir mi?

İstanbul’un çeşme suyu, uzmanların yapmış olduğu açıklamaya göre ambalajlı sulardan daha güvenilir. Bu noktada Eski Devlet Su İşleri Daire Başkan Yardımcısı ve su politikaları uzmanı Dursun Yıldız İstanbul’un suyunun Ankara’nın suyundan da daha temiz olduğu vurgulanmaktadır. Devam edegelen açıklamada Yıldız:  Şahsen ambalajlı su yerine çeşme suyunu tercih ediyorum. Öyle bir imaj yaratıldı ki, sanki çeşme suları kirli, ambalajlı her su temiz. İstanbul’un suyunun temiz olduğunu söylemek isterim, şeklinde görüşlerini beyan etmektedir. 

Ankara çeşme suyunun da bu noktada kaliteli olduğunu belirten yetkililer, çeşme suyunun temiz olduğunu ve içinde de ishale neden olabilecek herhangi bir mikroorganizmanın da üremediğini belirtiyorlar.  ASKİ’nin açıklaması da suyun içilebilir olduğu yönünde. ”Ankara’nın barajlarının tamamen yağmur ve kar sularıyla beslenmesi sebebiyle şebeke suyumuz çok kaliteli, sağlık ve içime de damak tadına uygundur. Genel müdürlüğümüz teknik ekiplerince, Ankara’ya su sağlayan tüm barajlardan rutin olarak numuneler alınma ve havza koruma kapsamında baraj sürekli kontrol edilmektedir”. şeklinde açıklama yapan ASKİ,  bu konuda titiz davranmaktadır.

Rengine Göre Su İçme

Suyu rengine göre değerlendirecek olursak bu noktada yapacağımız Sağlık Bakanlığının açıklamasına bakmaktır. Sağlık bakanlığı, içme suyunun özelliklerini: İçme suları berrak, tortusuz, renksiz olmalı, çürük, yosun, küf, H2S,
Amonyak, bataklık vb. kokular bulunmamalıdır. Buna suyun organoleptik özellikleri de denilir,şeklinde belirtmiştir.  Devam eden açıklamada: Sudaki renk çözünmüş halde bulunan maddelerin (safsızlıkların) meydana getirdiği “hakiki renk” (sudaki bulanıklığı oluşturan askıdaki madde giderildikten sonraki renk) olabileceği gibi, sudaki çökebilen veya kolloidal
askı maddelerinden de ileri gelebilen izahiri renkî (yalnız suyun kendi rengi olmayıp, orijinal numune filtre veya santrifüj edilmeksizin, doğrudan doğruya ölçülen renk) de olabilir. Kısaca renk, doğal metalik iyonlar ( demir ve mangan vb. )humus, turba materyalleri, algler, yabani otlar ve sanayi atıklarından meydana gelebilir, denilerek su hakkında fiziksel özellikler açıklanmıştır.


Ahmet Çınar

Siteler için kaliteli haber ve bilgi içeriği üretir. Bursa'da yaşıyor, hareketli yaşamayı seviyor. Yazı yazmayı, paylaşmayı seviyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir