Bildiğimiz gibi su yaşam kaynağımızdır. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu en önemli maddedir. Yaşam kaynağı olan su aynı zamanda birçok hastalığın da taşıyıcısı durumundadır. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam için içtiğimiz ve evlerimizde tükettiğimiz suyun niteliğine dikkat etmek zorundayız.
Hangi Suyu Tüketmeliyiz?
Bildiğimiz gibi artık birçok büyük şehirde şebeke suları barajlardan temin edilmektedir. Bu baraj suları çeşmelerden akana kadar çeşitli işlemlerden geçse de temizliği ve hijyeni konusunda kafalarda sürekli soru işaretleri kalmaktadır. Basına yansıyan “şebeke suyuyla yaşanan zehirlenmeler” ile ilgili haberler de akıllara hemen “Şebeke suları acaba sağlıklı değil mi?” sorusunu getiriyor. Diğer taraftan paket suların kansorojen madde taşıdığına dair bilim adamlarının açıklamaları bulunmaktadır. Bunun yanında damacana sularının da hijyen bakımından bizi ikna edemediğini söyleyebiliriz çünkü boş damacanaların temizlenme işlemine gerektiği gibi özenilmediği yine aldığımız duyumlar arasındadır. Burada geriye tek ihtimal kalıyor, o da şebeke sularını arıtma yoluna gitmek. Peki ama nasıl? Yazımızın bundan sonraki bölümünde arıtma sistemi ve arıtma cihazları üzerinde duracağız. Haydi başlayalım:
Su Arıtma Cihazları Nasıl Çalışır?
Suyun az yoğun ortamdan çok yoğun ortama emilme olayına Osmoz denir. Ters osmoz ise bu olayın basınçla tersine döndürülmesi ve bu sayede temiz su elde edilmesi temeline dayanır. Bu sistem önceleri gemilerde deniz suyundan içme suyu elde etmek için kullanılmaktayken günümüzde su arıtma sistemlerinin temelini oluşturmaktadır. Bu sitemin yer aldığı arıtma cihazlarında 5 aşama yer alıyor. Bu cihazların bir nevi 5 ayrı filtreden oluştuğunu söyleyebiliriz. Bu filtreler:
1- Tortu (ön) filtre
2- Aktif karbon filtre
3- Mikron filtre
4- Membran filtre
5- Antibakteriyel (tatlandırıcı) filtre’dir.
Bu filtrelerden geçen şebeke suyu tortullardan, mikroplardan klor vb. kimyasallardan arındırılıp tatlandırılarak içme suyu niteliği kazanması sağlanmaktadır.
Su Arıtma Cihazları Kaç TL?
Ürün seçimi yaparken fiyat/performans bilgisine bakacağınız gibi, aldıktan sonraki servis desteği ve yan parça maliyetlerine de göz atmanız gerekiyor. Bazı örnekler vermek gerekirse, sizin için çok satan birkaç su arıtma cihazı ve fiyatlarını listeledik.
- Aqualine Su Arıtma Cihazı Tezgah Altı (465 Lira)
- Lifetech Organic Plus 11 Aşamalı Pompasız Su Arıtma Cihazı (799 TL)
- Atlas Şebeke Girişi 3 Aşama Su Arıtma Cihazı (500 Lira)
- Piksel Aqua Lg Membran Teknolojili 12 Aşama Pompalı Su Arıtma Cihazı (875 Lira)
- Milsuart 9 Aşamalı Pompasız Açık Kasa Su Arıtma Cihazı (519 Lira)
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte su arıtma sistemlerinde de ciddi yenilikler ve gelişmeler yaşandı. Artık son teknolojik filtrelerle donatılmış, suyun özelliklerini kaybetmeden arıtılmasını ve vücuda sağlıklı hale getirilmesini sağlayan cihazlar üretilmeye başlanmıştır. Bugün ülkemizde bir çok farklı firmaya ait farklı fiyatlarla piyasaya sunulan su arıtma cihazları bulunmaktadır. Bunların içerisinde kaliteli olanlar olduğu gibi sadece ticari kaygılarla üretilmiş, arıtma işini hakkıyla yapamayan cihazlar da vardır. Aradığımız özellikleri taşıyan su arıtma cihazlarını güvenerek kullanabiliriz. Peki su arıtma cihazı alırken nelere dikkat etmeliyiz?
İşte sorumuzun cevabı:
Su Arıtma Cihazı Alırken Nelere Dikkat Etmeli
Su arıtma cihazı alırken dikkat etmemiz gereken husus, alacağımız su arıtma cihazının yukarıda saydığımız filtrelere sahip olup olmamasıdır. Bu filtrelere sahip olan bir arıtma cihazını sizlere tavsiye edebiliriz. Bunun yanı sıra plastik değil krom gövdeli su arıtma cihazlarını tercih etmemiz gerekir. Filtresi düzenli olarak değiştirilmeyen cihazlar bize yarar yerine zarar sağlayacaktır. bu nedenle işlevini tam anlamıyla yerine getirmesi için yılda bir kez cihazımızın filtrelerini değiştirmemiz gerekir. Bazı su arıtma cihazları diğerlerine göre ucuz olurken sonrasında filtreleri pahalı olabiliyor, bunu da göz önüne almanız öneriliyor, mesela şu linkten bakacağınız gibi uygun fiyatlı filtreler de var.
0 yorum