Covid-19 (korona virüs felaketi 2019) sebebi ile salgın yayılımını engellemek ve şirketlere sayaç okumadan fatura kesebilme imkanı sağlamak için çıkartılan kıyasen fatura düzenlemesinin kendisini olumsuz etkilediğini düşünen vatandaşlar yüksek gelen faturalardan şikayetçi.

Nisan ayında ellerine geçen faturanın önceki dönemlere göre fazla olduğunu belirten vatandaşlar için EPDK’dan kıyasen fatura düzenlemesi açıklaması gelmişti ama faturanın yüksek gelmesinden dolayı dağıtım şirketlerine kızgın olan vatandaşların, konu ile alakalı kafa karışıklığı devam ediyor.

Kıyasen fatura düzenlemesinin karantina altına alınan bölgeler ile sınırlı kaldığını belirten elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketleri, faturaların yüksek gelmesinin nedeninin evde kalma süresinin artmasından kaynaklandığını belirtiyorlar.

Tüketici Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu’nun tüketicilere de bazı önerileri var:

Faturanın yalnızca ödeme tutarı kısmına değil, gün sayısı ve tüketim miktarına bakılmalı. 30 güne 300 kw saat ise 10 kw tüketmişimdir. Bu ayki faturada 34 güne 340 kw olabilir. “Geçen ay 200 lira gelen faturam bu ay daha dikkatli kullandığım halde 240 lira geldi” deniliyor… Toplam tutarı tükettiğiniz kw saate bölün, birim brüt ücreti öğrenin. Tüm faturalarda “son işaret” diye bir bölüm var. Faturadaki son işaret ile sayacın üzerindeki son işarette bir tutarsızlık görürseniz dağıtım şirketine itirazda bulunun. Örneğin, iki gün önce evime bırakılan faturada son işaret 350 yazıyor, iki gün sonra sayaca baktığımda 350’nin altındaysa, örneğin 320 ise 30 kw fazla yazılmış demektir. 200 TL civarında gelen faturanız 600 TL geldi, bir yanlışlık tespit ettiniz ama son ödeme tarihi geçiyor. Tüketicinin itiraz ettiği fatura, bir önceki ay faturasının yüzde 30’undan fazla ise tüketici son ödeme tarihine kadar bir önceki ay fatura tutarını ödediği takdirde enerjisi kesilemez! Faturayı son ödeme tarihine yakın bir vakitte getiriyorlar. Bir gün geç yatırınca 27 TL civarında açma kapama ücreti isteniyor. Fiilen kesme-açma yapmadıkça bu ücreti alamazlar. Fiilen kesme-açma yapabilmeleri için de son ödeme tarihinden sonra, ödenmediği takdirde bir kesme ihbarnamesi bırakıp, 5 işgünü süre tanınması gerekir. Bu süre dolmadan enerji kesilemez.


Merve Çelik

İşletme mezunu. Evli, 2 çocuk annesi. Evinde çocuklarına bakarken Güncel Kesintiler sitesi için haber ve bilgilendirme içerikleri üretiyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar yer tutucu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir