Maddenin elektron, proton ve pozitron gibi parçacıklarının hareketiyle oluşan enerjiye elektrik enerjisi denir. Elektriğin enerji olarak kullanılmaya başlanması 18. yy sonları ile 19. yy başlarına denk gelmektedir. Michael Faraday, 1831 yılında ilk elektrik dinamosunu icat etti ve böylece ilk elektrik üretimi gerçekleşmiş oldu. Teknolojik ürünlerin çoğalması ve elektriğin birçok alanda kullanımının yaygınlaşması bu enerjiye olan bağımlılığı da artırdı. Artık günümüzde elektrik enerjisi hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır.  Elektriğin bizlerin kullanımına sunulması bu hizmetin karşılığında ücret talebini de ortaya çıkarmıştır. Elektriğin üretilmesi, taşınması ve kullanım alanlarına ulaştırılması ile bu hizmetin kar amacıyla yapılması belli maliyetlerin oluşmasına neden olmaktadır. Tabi ki bu maliyetler de biz kullanıcılara faturalar ile yansıtılmaktadır. Belli periyotlarla kullandığımız miktara göre fatura tutarları oluşturulmakta ve bu faturaları belirlenen tarihlere göre ödememiz gerekmekte, aksi taktirde elektriğimiz kesilmektedir.

Elektrik Faturasını Hangi Yollardan Ödeyebiliriz?

Tarafımıza belli dönemlerde oluşturulan elektrik faturalarımızı çeşitli şekillerde ödeyebiliriz. En kolay ödeme yöntemleri tabi ki İnternet üzerinden olanlardır. Anlaşmalı bankaların internet ve mobil şubelerinden fatura ödemesi yapabiliriz. Ayrıca hizmet sunan firmanın web adresinden kredi kartı ile ödeme yapılabilmektedir. Eğer İnternet kullanımına sahip değilsek anlaşmalı banka şubelerinden, PTT şubelerinden veya yetkili ödeme noktalarından elektrik faturalarımızı ödeyebiliriz.

Elektrik Faturası Kaç Gün Ödenmezse Elektriklerimiz Kesilir?

Bu sorunun cevabını EPDK, Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin “Zamanında Ödenmeyen Borçlar” başlıklı 35. maddesinde vermiştir. Bu maddeye göre son ödeme tarihine kadar ödemelerini yapmayan tüketiciye görevli tedarik şirketi en az 5 iş günü içerisinde ödeme yapması için 2. bildirimde bulunur. Şirketin bu bildirimle beraber kalıcı veri saklayıcılarından (e-posta, telefon, SMS vb.) en az biriyle tüketiciyi bilgilendirmek zorunluluğu vardır. Kalıcı veri saklayıcılarından herhangi biriyle bilgilendirilmeyen tüketicinin elektriği kesilemez. İkinci bildirim yapıldıktan sonra fatura belirtilen süre içerisinde ödenmezse en az 5 iş ünü içerisinde dağıtım şirketi tarafından kullanıcının elektriği kesilir. 

Vaktinde Ödenmeyen Elektrik Faturasına Ne Kadar Gecikme Faizi Uygulanır?

Vaktinde ödenmeyen faturalar için gecikme faizi uygulanır ve faturanın ödenmediği her gün bu ücret artar. Bu ücret fatura tutarının dışındaki ek bir ücrettir. Faiz oranını elektrik şirketi belirler ve bu oran yönetmeliklerle belirlenen üst sınırı geçemez. Böyle fazladan bir ücretle karşılaşmamak için faturamızı zamanında ödemeliyiz.

Elektrik Kesme Açma Tutarı Ne Kadardır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi zamanında ödenmeyen faturalar elektriğimizin kesilmesine neden olmaktadır. Bu durumda dağıtım şirketi sayacımızı mühür veya kelepçe ile kullanım dışı bırakarak elektriğimizi keser. Bu durumda karşımıza kapama açma bedeli adıyla ayrı bir ücret çıkarılır ve elektriğimizin açılması için fatura ile gecikme faizlerinin yanında bu ücreti de ödememiz gerekmektedir. Bu ücret hane halkı için 37,5 TL civarındadır. Sanayi aboneleri için ise 190 TL civarındadır

Kesilen Elektriğimiz Faturayı Ödedikten Ne Kadar Süre Sonra Tekrar açılır?

Elektriğimiz kesildikten sonra fatura tutarı, gecikme faizi ve kapama açma ücretini ödedikten sonra dağıtıcı firma elektriğimizi tekrar açar. Gün içerisinde veya en geç bir gün sonra elektriğimiz tekrar kullanıma açılır.


Gökhan Çınar

Site yöneticisi ve imtiyaz sahibi. 2015 yılında kurduğu Güncel kesintiler internet sitesi ile Türkiye'nin elektrik ve su kesintisi haberlerini yıllardır milyonlarca kişi ile paylaşıyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir