Dünyamız sürekli artan bir nüfusa sahip. Artan nüfus birçok problemi beraberinde getirmektedir.Bu sıkıntılardan birçoğu sağlık alanında kendini göstermektedir. Dünyada hastalıklar birçok farklı nedenden yayılmaktadır. Nüfusu fazla olan yerlerin bu yayılmada büyük paya sahip olduğunu unutmamak gerek. Sanayileşme beraberinde birçok sıkıntıyı getirmektedir. Bu sıkıntılar sadece hava kirliliği ile sınırlı değildir. Aynı zamanda su kirliliği de ciddi derecede artmış ve İstanbul gibi metropollerimizde insan sağlığını tehdit eder olmuştur. 15 milyon 67 bin 724 kişiye her gün tatlı su temin etmek bir hayli zor olsa da kurumsal olarak 5 bin 461 kilometrekarede bulunmak bu görevi kolaylaştırıyor. İSKİ büyükşehirin devasa su ihtiyacını karşılamaya çalışmaktadır. Yapılan saha çalışmalarında baraj doluluk oranlarını %35 olarak açıklayan İSKİ, küresel ısınmanın getirdiği sıkıntıları en aza indirmek için çaba sarf etmektedir. Dev metropolün su kaynaklarının %98’i yüzeysel su kaynağı niteliğinde. ”Peki bu ne demek?” diye sorarsanız yağış ile gelen su doğal göl ve baraj alanlarında biriktirilmektedir. Buradan birtakım araçlarla toplanıp içme suyu arıtma tesislerine gönderilmektedir. Düzce’de bulunan Melen de içme suyu kaynağı olarak kullanılır.

Hizmet sağlanıyor fakat bu kadar insana ulaştırılan suda sağlıksal problem hiç olmuyor mu?

Vatandaşlara suyu ulaştıran İSKİ, yazımızın başında söylediğimiz birtakım sağlıksal sorunların ortaya çıkmaması amacıyla suyu laboratuvar analizleriyle incelemektedir. İçme suyu üzerinde istatistiki bilgiler almak için SCADA birimi kullanılarak su dağıtım merkezlerindeki anlık bilgiler ile sisteme müdahale edilebilmektedir. Atık su yönetimi konusunda ise yine hassas bir politika izleyen İSKİ, yüksek nüfusun olduğu kentte yapılması gerekenleri titizlikle yapmaktadır. Biyolojik ve ileri biyolojik arıtma ile sudan sağlığı tehdit edici unsurları ayırıp dezenfekte ediyor. İleri biyolojik arıtma sularının bir kısmı dezenfeksiyon işleminin ardından sanayi suyu olarak kullanılmaktadır.

Su ile ilgili oluşan herhangi bir problem sistemden öğrenilebilir mi?

Sistemde laboratuvar analizleri,kesintiler, arıza bildirimi gibi birçok eylemsel faaliyet bilgisi mevcuttur. İletişimde problem yaşanmadan her şeyi rahatlıkla internet ortamında yapabilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bütün bunların yanında kurumsal olarak ortaya konulan eylem planlarıyla İSKİ, birçok projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. İleri biyolojik arıtma tesisleri kurarak geleceğe temel hazırlıyor. Kurum, kullanıcılarına ait sıkıntıları en aza indirmek için çevrimiçi işlemler ile de hizmet verdiğinden abonelerinin işlemlerini önemli ölçüde kolaylaştıran refleks sergilemektedir.

 


Ahmet Çınar

Siteler için kaliteli haber ve bilgi içeriği üretir. Bursa'da yaşıyor, hareketli yaşamayı seviyor. Yazı yazmayı, paylaşmayı seviyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir