Görevli tedarikçi firmalar, elektriği üretimden abonelere sunmaya kadar geçen aşamalar için tüketiciden ücret talebinde bulunmaktadır. Bu ücret talebini de belli dönemlerde oluşturduğu faturalarla abonelere ibraz etmektedir. Tabi bu faturalarda sadece kullanılan elektriğin ücreti bulunmamaktadır. Kullanılan elektrik ücretinin yanı sıra faturada dağıtım bedeli, iletim bedeli, kayıp kaçak bedeli, perakende satış bedeli, sayaç okuma bedeli, enerji fonu bedeli, KDV (katma değer vergisi) , elektrik tüketim vergisi ve TRT payı da faturaya eklenmektedir. Buradaki iletim bedeli, kayıp kaçak bedeli ve perakende satış bedeli gibi ücretler 2016 yılında tek çatı altında toplandı ve bu tarihten sonra bu üç tutar dağıtım bedeli olarak faturalara yansıtıldı. Buradaki en ilginç tutar TRT payı olarak karşımıza çıkıyor çünkü bu payın elektrikle, dağıtımla ve benzeri kalemlerle hiçbir ilgisi bulunmuyor. Şimdi faturalarımıza yansıyan bu kalemi inceleyelim. 

TRT Payı Nedir?

TRT payı, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumuna gelir oluşturmak ve giderleri karşılamak için elektrik faturalarından alınan ücret kalemidir. TRT’nin en büyük geliri elektrik faturalarından gelen TRT payıdır. Dolayısıyla elektrik faturasını düzenli ödeyen herkes aynı zamanda TRT’nin ayakta kalmasına da destek vermektedir. Elektrik faturalarına eklenen bu katkı payı, 3093 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Gelirleri Kanunu gereğince abonelerden tahsil edilir. Görevli tedarikçi firmalar abonelerden tahsil ettikleri bu katılım payını TRT’ye ödemekle yükümlüdürler. 

Faturamdaki TRT Payı Ne Kadar?

Yazımızın önceki bölümünde de belirttiğimiz gibi TRT payı elektrik faturalarına eklenen birçok ücret kaleminden bir tanesidir. Bu katkı payı TRT’nin giderlerini karşılamak için faturalara yansıtılmaktadır. Peki elektrik abonelerinin ödedikleri fatura tutarının ne kadarı TRT payı olarak TRT’ye aktarılmaktadır?

TRT payı faturadaki kullanım tutarının (aktif enerji bedeli) %2’si kadar alınmaktadır. Yani aktif enerji kullanım bedelinin %2’si hesaplanmakta ve ortaya çıkan miktar TRT payı olarak tüketiciye yansıtılmaktadır. Ayrıca tahsil edilen %2’lik bu pay KDV’ye tabidir.

TRT Payı Başka Nerelerden Alınıyor?

TRT, elektrik faturalarından aldığı katılım payının yanında başka gelirlere de sahiptir. Bu gelirlerin en önemlilerinden birisi de bandrol payıdır. TRT; radyo, televizyon, telefon ve diğer birleşik cihazlar yani radyo, televizyon vb. bir arada bulunduğu cihazlardan değişik oranlarda katkı payı almaktadır. Bu katkı payını kara ve deniz taşıtlarından da tahsil edilmektedir. Ülkemizde her yıl on binlerce medya cihazının satıldığını düşünürsek TRT’nin buradan elde ettiği gelirin büyüklüğünü anlayabiliriz. TRT’nin elektrik faturalarından ve bandrolden elde ettiği gelirin yanı sıra reklam ve  ilan gelirleri de TRT’nin en büyük gelirleri arasındadır.

 


Gökhan Çınar

Site yöneticisi ve imtiyaz sahibi. 2015 yılında kurduğu Güncel kesintiler internet sitesi ile Türkiye'nin elektrik ve su kesintisi haberlerini yıllardır milyonlarca kişi ile paylaşıyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir