Yeni dünyada ülkelerin hemen hemen hepsinde sağlıklı ürün bulma gayreti içerinde olan vatandaşlar vardır. Tabii ki her zaman sağlıklı beslenme pek mevzu bahis olmadığı da bilinmektedir. Örneğin modern hayatın getirmiş olduğu hızlanma biz insanları da hızlandırdı. Beklemeye tahammülümüzün olmadığı bir gerçektir. Bu sebepten fast food tarzı beslenme tüm ülkelerde artarak devam ediyor. Bu beslenme tarzının da sağlıklı olduğunu söylemek pek mümkün değildir. Bununla birlikte dikkatli olmaya çalıştığımız konular da vardır ki buna örnek vermek gerekirse biz: su seçimi diyeceğiz. Evet çoğumuz salgın hastalıkların sudan geldiğini bildiğimizden içme suyu konusunda biraz titiziz. Bu şüphesiz güzel bir titizlik. Ancak doğru bildiğimiz yanlışlar acaba var mıdır? Acaba çeşme suları daha sağlıklı olabilir mi?

Son zamanlarda şebeke suyuna alternatif olarak karşımıza çıkan damacana suları hakkında birtakım yorumlar ortaya çıktı bunlardan bir tanesini ortaya atan kişi İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar’dır. Dizdar, damacana sularının şişesinde Bisfenol A’nın olduğunu ve güneşte bekletildiğinde bunun etkin olacağını bildiriyor. Bisfenol A isimli kimyasal madde, üreme ve cinsel fonksiyonları alt üst etmekten, diyabet, kalp ve kansere kadar pek çok hastalığa yol açıyor. Bu sebepten Dizdar’a göre damacanaya göre pet şişe daha sağlıklıdır.

Musluk Suları Mı Yoksa Damacana Sular Mı Daha Sağlıklı?

Bu konuda net bir cevap ortaya koymak imkansız gibidir. Ancak İSKİ ve de ASKİ gibi iki büyük şehrin su idarelerinin yapmış olduğu açıklamaya bakılacak olursa şebeke suları içilebilir düzeydedir. Hatta bazı akademisyenler İSKİ’nin suyunun  damacana sularına göre daha içilebilir olduğunu bizlere bildirmektedirler. Bu noktada yetkililer şebeke sularının daha temiz olduğunu belirtirken bazıları da damacana suyunu daha temiz olarak nitelendiriyor. Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yüceer, yaşlılara ve çocuklara çeşme suyu içirilmesi gerektiğini belirtiyor. Çünkü musluk suyunun mineral ve kalsiyum bakımından doygun olduğunu, yaşlıların ve bebeklerin de bu konuda en çok ihtiyaç hisseden grup olduğunu da ekleyerek bu ihtiyaçlarını çeşme suyundan karşılamaları gerektiğini aktarıyor.

 


Ahmet Çınar

Siteler için kaliteli haber ve bilgi içeriği üretir. Bursa'da yaşıyor, hareketli yaşamayı seviyor. Yazı yazmayı, paylaşmayı seviyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir