Elektrik Sayacı Nedir?
Enerji tüketimini izlemek için belirli zaman dilimini kapsayacak şekilde tüketilen elektrik enerjisinin ölçümünü yapabilen cihaza elektrik sayacı denir.
Elektrik Sayaçlarının Özellikleri Nelerdir?
Elektrik sayaçlarının;
- mühürlenebilir yapısı
- silinemez hafızası/ekranı
- yardımcı besleme beklemeyen ölçüm kabiliyeti vardır.
Kim Tarafından Takılır? Kim Okur ?
Kanun ile belirlendiği gibi Elektrik Dağıtım şirketleri altyapı, elektrik bağlama gibi görevlere sahip olduğu için elektrik sayaçlarının takılıp sökülmeleri, değiştirilmeleri ve okunmaları gibi işlemler de tedarikçilerin görevleri arasındadır. Sayaç tahsis edilmesi ve değişimi dağıtım şirketi sorumluluğuna girmiştir. 2013 yılında mülkiyeti Dağıtım şirketlerine geçen sayaçlar için hiçbir şekilde sayaç bedeli talep edemezler. Tedarikçiler üstelik belirlenen tarihten sonra alınan sayaç ücretlerini geri iade etti. Elektrik tüketicisinden sayaç üzerine bedel talep edebildiği tek durum vardır. Tüketicinin hatalı okuma yapıldığı ya da arızalı olduğunu söyleyerek değiştirilen sayaçta herhangi bir problemin belirlenmemesi üzerine olur.
Güvence Bedeli nedir ?
Güvence Bedeli depozito olarak da adlandırılabilir. elektrik aboneliğini alan kişinin ileride elektrik borcunu ödememesi üzerine alınmış bir tedbirdir. Güvence bedeli sayacın bağlantı gücüne göre farklılık gösterir. Her 1 kW için EPDK ödenmesi gereken depozitoyu açıklar. Depozitonun bağlantı gücü üzerinden hesaplanmasının nedeni, bağlantı gücü ne kadar fazla olursa o kadar fazla elektrik harcama ihtimalinin olmasından dolayıdır.
0 yorum