Su, tüm canlılar için bir hayat kaynağıdır. İnsan yemek yemeden uzun bir süre yaşayabilir ancak su içmeden yaşaması söz konusu değildir. Erişkin bir bayanın vücudunun % 50’si su iken yine erişkin bir erkeğin vücudunun % 60’ı sudur. Günümüzün sıkıntılarından biri olan hava kirliliği, çevre kirliliği ve su kirliliği bizi daha temkinli yaşamaya davet etmektedir. Bu kirliliklerden dolayı dünyada birçok insan kronik hastalıklardan vefat etmektedir.

Yazımızda hayatımızın olmazsa olmazı olan sudan bahsedeceğiz. Evet, insanlar olarak hepimizin temel içeceği. Onun bir benzeri daha yok. İçme suyu noktasında titiz olan bizler öyle her suyu içmeyiz. Kaliteye, lezzete, güvenilirliğine önem veririz. Bu sebepten evlerimize gelen şebeke suyunu kullanmayız. Suyun kalitesi birkaç unsura göre belirlenir. Şebeke sularının kalitesi hidrolojik dolaşım, uygulanan arıtım ve dağıtım sistemi gibi değişik faktörlere bağlıdır. Suyun içerisinde birçok mikroorganizma rahatlıkla üreyebilir.Çünkü tüm canlıların ana bileşeni sudur. Sağlıklı içme suyu demek birtakım rahatsızlıklara yakalanmamamız demektir. Bu bakımdan sağlıklı içme suyunun önemi yadsınamaz bir gerçekliktir. Dünya üzerinde-özellikle Afrika Kıtası’nda- temiz suya erişim çok problemlidir. Bu sebeple bulaşıcı hastalıklar çok yaygındır.

Madem suların kalitesinden ve sağlıklılık derecesinden bahsediyoruz o zaman piyasada bulunan bilindik bazı su markalarına da değinelim.

İçme Suyu Markaları

Sağlık Bakanlığınca yapılan çalışmaya göre Türkiye’de bulunan 294 su firmasının suları test edildi. Yapılan testlerde çok şaşıracağımız birtakım sonuçlar ortaya çıktı. Piyasada bulunan ve hepimizin yakından bilmiş olduğu markaların birçoğu ilk ona girmeyi bırakalım il yüz de hatta ilk iki yüzde yer aldı. Bu çok korkunç bir tabloydu. Piyasaya göre suların kalite yada sağlık derecelerine bakacak olursak il onda bulunan su firmaları şu şekildedir:

  1. Fuska – Puanı:66.27
  2. Buzdağı- Puanı:61.31
  3. Kızılcahamam Javsu-Puanı:48.10
  4. Munzur-Puanı:34.55
  5. Taşkesti-Puanı:25.75
  6. Tekir -Puanı:15.80
  7. Kalabak-Puanı:15.07
  8. Abant-Puanı:14.02
  9. Nazlı-Puanı:8.87
  10. Kipa-Puanı:

Görüldüğü üzere ilk onda tanınmış bir marka pek yok. piyasada tanınan markalara bakacak olursak eğer, örneğin:

39. Elmacık-Puanı: -59.39,

163. Erikli-Puanı:-2.501.62

215. Damla-Puanı:0.00,

233. Hayat-Puanı:0.00

Bildiğimiz birçok marka Sağlık Bakanlığının verilerine göre sınıfta kalmış gibi görülüyor.

 


Ahmet Çınar

Siteler için kaliteli haber ve bilgi içeriği üretir. Bursa'da yaşıyor, hareketli yaşamayı seviyor. Yazı yazmayı, paylaşmayı seviyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir