Elektrik, modern hayatın hemen her alanında karşımıza çıkan enerji kaynağı. Teknolojik ürünlerin çalışması elektriğe bağlıdır. Bu bakımdan önemi teknoloji ilerledikçe daha çok artmakta ve ona duyulan ihtiyaç da o oranda artış göstermektedir. Elektrik vazgeçilmezse, her alanda ona ihtiyaç duyuluyorsa ne yapılmalı? Yeni bir konut yaptığımızda veya ona gireceğimiz vakit elektriği konutumuza nasıl temin ederiz? Bu yazımızda bunun üzerinde duracağız.

Yeni Binaya Elektrik Bağlatmak İçin Gerekli Belgeler

Yeni binamıza giriş yapacağız ama öncelikle enerji kaynaklarının bağlantısı yapılması gerekmektedir. Su, doğal gaz ve elektrik bağlantısı yapılır; sonrasında binaya girersiniz. Bunun için dağıtım firmasına başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Elektrik firmasına başvuru için şu belgeler gerekmektedir:

  1. Onaylı elektrik projesi / formül proje numarası
  2. İskân raporu (yapı kullanım izni)
  3. Mülkiyet belgesi (tapu ya da kira kontratı, ikametgâh vb.)
  4. Resmi kimlik belgesi (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)
  5. Kiracıların,
  • Mülk sahibinin adı, soyadı ve TC kimlik numarası
  • Mülk sahibi bir şirketse Vergi No, ad ve ünvan bilgileri beyan edilir                                                                                                                                                                                    6.Zorunlu deprem sigortası (DASK) poliçesi.

Bütün bu belgeler şantiye aboneliği için gerekli belgelerdir. İnşaat bitiminde binaların iskana alındıktan sonra şantiye aboneliği iptal edilmelidir. Bunun yanında normal aboneliğe geçiş için de birtakım işlemlerin olması gerekmektedir. Kiracı iseniz bu sizi bağlamaz. Ev sahibiniz mesken sahibi olarak kendisi bu işlemi yapmak zorundadır.

Şantiye elektriği açıldıktan sonra bina için gerekli elektrik sayaçları alınır, elektrik idaresinden sayaçlara kontrol ve ayar yaptırılır,  sayaç ayar belgesi alınır, İş bitim belgeleri doldurulur ve yetkili elektrik mühendisine imzalatılır, yapı denetimce elektrik tesisatının kontrolu yapılır ,yapıya alınacak elektrik direk numarası elektrik dosyasına yazılır,
yapı denetimden elektrik uygunluk raporu alınır ve elektrik idaresine gidilir böylelikle de elektrik idaresi ön aboneliği yapılır.

Köylerde yapılacak olan elektrik abonelikleri için öncelikle amaca yönelik araştırma yapılmalıdır. Elektrik bahçe sulama da kullanılacaksa bu noktada devletin sunduğu olanaklara göz atmalısınız. Köylerdeki meskenlerde elektrik kurumları; köy yerleşim yerlerindeki yapıların elektrik abonelik işlemleri için özel idarelerden ilgili yapıların fen, sanat ve standartlarına uygunluğu ile ilgili rapor ve gerekli diğer belgeleri istemektedir.

 

     


    Ahmet Çınar

    Siteler için kaliteli haber ve bilgi içeriği üretir. Bursa'da yaşıyor, hareketli yaşamayı seviyor. Yazı yazmayı, paylaşmayı seviyor.

    0 yorum

    Bir yanıt yazın

    Avatar yer tutucu

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir