Ev mi taşıdınız? Yoksa bir bina diktiniz de buna elektrik mi bağlatacaksınız?
Günlük hayatta vazgeçilmez ihtiyacımızdır enerji. Her şeyimiz ona bağlıdır. Isınma, aydınlatma, çalışma vs. Günümüzde hayatımızı kolaylaştıran birçok aygıt, eşya elektrikle çalışmaktadır. Elektriksiz bir hayat düşünülememektedir. Modern insan doğaya adapte olmakta epey zorluk yaşar çünkü. O her şeyin kolayına alışmış olduğundan bir saatlik bir elektriksizlik bile ona ızdırap verir.
Hayatın vazgeçilmezi elektriği, dağıtım şirketinden temin etmek için birtakım işlemler yapmamız gerekmektedir. Bu işlemlerimizi yazımızda anlatıp sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.
Öncelikle kiracısınız ve yeni bir eve taşındınız farz edelim. Sizden önceki kişinin elektrik aboneliği iptal edilmemiş olsun. Bu durumda elektriği usulsüz kullanmamak için dağıtım şirketiyle sözleşme yaparak faturayı kendi adınıza ödemeye başlamanız gerekmektedir. Sizden önceki oturanın adına fatura ödediğinin tespit edilirse cezai işlem uygulanır.
Diğer durum ise elektriğin kesik olması durumunda ne yapacağınızdır. Sözleşmeyi ne kadar hızlı yaparsanız elektriğiniz o kadar hızlı açılır. Bunu dedik demesine ama tabii ki yasal süre baz alınarak 2 iş günü içinde meskeninize veya iş yerinize elektrik verilebilir
Elektrik Aboneliği İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Bunu iki balıkta inceleyebiliriz. Şunu başta belirtelim ki: Ticari amaçlı bir yer işletecekseniz onun maliyeti meskene göre farklılık arz etmektedir.
Eğer mesken eviniz ise:
- Nüfus cüzdanı
- O yerin size ait olduğunu bildiren tapu, kira sözleşmesi vs.
- Elinizde mevcut ise kullanım yerinin abone ve tesisat numarası
Kiracılar için ise:
- Mülk sahibinin adı ve soyadı
- Mülk sahibi tüzel bir kişiyse vergi numarasını, ad soyad ve unvan bilgilerini beyan etmelidir.
- DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) Poliçesi
- Banka hesabınıza ait IBAN gerekmektedir.
Bu belgeler elektrik firmaları arasında ufak tefek farklılıklar içermektedir.
Başvuru Nereye Yapılır?
Bulunduğunuz yerdeki elektrik satış şirketine başvurmanız gerekmektedir. Belgelerin tamamlanması işlemleri hızlandırır. Sonrasında elektrik açımı gerçekleştirilir. Burada görevli sayaçta sizi tanımlama işlemi yapmaktadır.
Açtırım Ücreti Ne Kadardır?
Açtırım ücreti iş yerine ayrı meskene ayrı uygulanmaktadır. Bulunduğumuz 2019 yılında bir abone meskenine elektrik bağlatırsa 1 kW bağlantı gücü için 29,8 TL, bu kişi işyerine açtıracaksa 1 kW bağlantı gücü için 84,8 TL ücret öder. Bunların yanında Bağlama Bedeli, Damga Vergisi, Dosya Bedeli de vardır. Bağlama Bedeli ve Damga Vergisi tüm elektrik dağıtım şirketlerinde sabitken Dosya Bedeli şirketten şirkete değişmektedir.
0 yorum