İstanbul’un Su Kaynakları Nelerdir?

İstanbul yüzeysel su kaynakları ile beslenmektedir. Yağışlı mevsimlerde gelen sular baraj ve regülatörlerde toplanarak gerekli arıtma işlemlerinden sonra şehre verilmektedir. İstanbul’un nüfusunun artması ve coğrafi olarak hizmet alanının genişlemesi sebebiyle artan su talebini karşılamak için Avrupa Yakası’nda Tekirdağ’a, Anadolu Yakası’nda Düzce’ye kadar uzanan farklı su havzalarından içme suyu temin edilmektedir. İstanbul’un su kaynakları arasında ; Ömerli Barajı, Darlık Barajı, Elmalı 1 ve 2 Barajları, Terkos Barajı, Alibeyköy Barajı, Büyükçekmece Barajı, Sazlıdere Barajı, Düzdere Barajı, Kuzuludere Barajı, Büyükdere Barajı, Sultanbahçedere Barajı, Elmalıdere Barajı, Kazandere Barajı, Pabuçdere Barajı, Yeşilçay Regülatörü, Melen 1 ve 2 Regülatörleri, Yeşilvadi Regülatörü, Şile Keson Kuyuları vardır. İstanbul’da günlük ortalama (4 aylık ortalama) 2 milyon 642 bin 907 metreküp su kullanılmaktadır. İstanbul’un su kaynakları arasına katılan Melen, Sakarya Nehri ve Yeşilçay Sistemi’nden de su alınmaktadır.

 

Su Kaynakları Ne Durumdadır?

Sonbahar mevsiminin kurak ve mevsim normallerinin üstünde sıcak geçmesi su kaynaklarının doluluk oranını etkilemektedir. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, kente su sağlayan barajlardaki doluluk oranı Ocak 2020 itibariyle yüzde 35,65 olarak ölçüldü.

İSKİ Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, İstanbul’da barajlardaki doluluk oranının geçmiş yılların ortalamalarına nazaran sıradışı olmadığı belirtildi.

2016 yılında doluluk oranlarının yüzde 37, 2014’te yüzde 45, 2013’te ise yüzde 39 seviyesinde olduğu belirtilen açıklamada “İstanbul’da mevsim ortalamalarının altında yağışsız geçen bir ekim ve kasım ayı yaşansa da yağışların giderek artması ve barajlardaki doluluk oranlarının da geçmiş yıllarda olduğu gibi hızla yükselmesi beklenmektedir.” denildi.

Ülkemiz su kaynakları açısından zengin bir ülkedir. Eğer suyumuzu israf etmeyip gerektiği şekilde kullanırsak su kaynaklarımız ülkemize yetecektir. Ancak hızla artan İstanbul’un nüfusunu düşündüğümüzde ne kadar tasarruflu kullanılırsa kullanılsın ilerleyen yıllarda İstanbul’u su sıkıntısının beklediğini görmekteyiz

Tüm bunların yanında altyapı eksikliği ile alakalı açıklamalar iskinin görevidir. İSKİ belediyeye bağlı olduğu gibi su ile alakalı durumlar İSKİ’ye sorulmalıdır. İnternet sitesinden
arıza kaynaklı ve planlı kesintiler ile ilgili açıklamalar hakkında
https://guncelkesintiler.com/istanbul/su-kesintisi/ sayfasında detaylı bilgiye ulaşılabilir.


Ahmet Çınar

Siteler için kaliteli haber ve bilgi içeriği üretir. Bursa'da yaşıyor, hareketli yaşamayı seviyor. Yazı yazmayı, paylaşmayı seviyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar yer tutucu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir